Skip to main content
 • 7,49%
  Deelneming in kapitaal 30/09/2018
 • 2.811 EUR M
  Waarde van de deelneming 30/09/2018
 • 11,82%
  Deelneming in stemrechten 30/09/2018
 • 2
  Aantal vertegenwoordigers in de statutaire organen 30/09/2018
Investeringsjaar 2006 Investeringsgeschiedenis

Sinds zijn oprichting in 1975 heeft Pernod Ricard de meest premium portfolio in de branche opgebouwd door autonome groei en acquisities, waaronder Seagram in 2001, Allied Domecq in 2005 en Vin&Spirit in 2008 en is het bedrijf uitgegroeid tot de nummer 2 ter wereld op de markt voor wijn & gedistilleerde dranken. Deze portefeuille omvat in het bijzonder 13 strategische internationale merken, 15 strategische lokale merken en 4 premium wijnmerken, geproduceerd en gedistribueerd door de groep via zijn eigen wereldwijde distributienetwerk.

 

Resultaten in 2017

Pernod Ricard heeft in 2016/17 een solide prestatie neergezet met een activiteit die goed georiënteerd is op het behalen van de doelstellingen op middellange termijn. De autonome omzetgroei bereikte 3,6% en benadert daarmee de doelstelling op middellange termijn van + 4% tot + 5%. Het courant bedrijfsresultaat boekte een stevige organische groei: + 3,3%, aan de bovenkant van de indicatieve vork van + 2% tot + 4%, ondanks onverwachte wetswijzigingen in India. De operationele marge steeg met 35 basispunten dankzij wisselkoerseffecten. Het nettoresultaat (deel van de groep) steeg met 13%, de kasstroomgeneratie en de afbouw van de schuldhefboom verbeterden aanzienlijk. De vrije kasstroom steeg 22% en 61% in twee jaar tijd tot een historisch hoog niveau, ondersteund door, onder meer, operationele efficiëntie-initiatieven.

De schuldaflossing was aanzienlijk met een nettoschuld/EBITDA-ratio van 3,0x, een daling met 0,4x ten opzichte van 2016 en een daling van de nettoschuld met 0,9 miljard euro tot 7,9 miljard euro.

Tevens was er in 2016/17 ook nog sprake van:

 • een stijging van het courant bedrijfsresultaat met 8% in Noord- en Zuid-Amerika, 1% in Azië/Rest van de Wereld en 1% in Europa;
 • een toename van de brutomarge met 4%: de omzetsamenstelling kende een positieve ontwikkeling (hoofdzakelijk dankzij Jameson en Martell), de prijszetting bleef nog steeds beperkt en de kosten werden nauwgezet beheerst dankzij initiatieven voor operationele efficiëntie;
 • een dividend per aandeel van 2,02 euro, een stijging met 7% ten opzichte van vorig jaar. Dit komt overeen met een pay-out ratio van 36%, in lijn met het gebruikelijke distributiebeleid in contanten van ongeveer een derde van het courant nettoresultaat van de groep.

Investeringsthesis

De markt voor gedistilleerde dranken wordt gedragen door positieve tendensen op lange termijn, namelijk:

 • Groeiende stedelijke bevolking
 • Verovering van marktaandeel ten opzichte van bier en wijn
 • Stijgend belang van premium producten

Pernod Ricard geniet een stevig groei- en rendabiliteitsprofiel:

 • Tweede in de wereld met een van de compleetste merkenportefeuilles uit de sector
 • Systematische upscaling dankzij zijn hoogstaande kwaliteit en innoverende producten
 • Tal van merken met veel potentieel
 • Leidende posities in categorieën zoals whisky, rum en cognac

Bestuur

Strategisch Comité (1/6*) Raad van Bestuur (2/14*) Auditcomité (1/3*) Remuneratiecomité (1/4*)
Lid Lid Lid
Lid Lid
* Aantal vertegenwoordigers van GBL in de statutaire organen ten opzichte van het totaal aantal leden. Informatie over bestuur is gedateerd 31/12/2017, tenzij vervangen door recentere openbare bekendmakingen.