Profiel
adidas is een wereldspeler die zich toelegt op het ontwerp, de ontwikkeling, de productie en de distributie van sportartikelen (schoenen, kleding en materiaal). De distributie verloopt via een netwerk van eigen winkels, e-commerce en onafhankelijke verdelers.
8,9 %
Portefeuille van GBL 31/12/2022
9,8 %
Netto dividenden 31/12/2022
Investeringsthesis

De sportartikelenindustrie zal naaar verwachting de komende jaren met + 6-7% per jaar groeien, gedreven door seculaire trends: 

  • Athleisure: een wereldwijde modetrend naar meer casual kleding
  • Gezondheid & Wellness: groeiend bewustzijn over het verbeteren van de gezondheid en levenskwaliteit, verder versterkt door de radicale veranderingen in de globale samenleving ten gevolge van de Covid-19-pandemie.

adidas is een sterk merk in het ontwerp en de distributie van sportartikelen, (i) nummer 1 in Europa en nummer 2 wereldwijd en (ii) ondersteund door een groot innovatievermogen doorheen meerdere sponsorovereenkomsten.

Er bestaat een potentieel voor omzetgroei, voornamelijk ondersteund door:

  • Digitaal: sterke toename van de verkoop via e-commerce versterkt door de transformatie van de economie, alsook de verdere adoptie van online shopping en het op afstand werken als gevolg van de Covid-19-lockdowns
  • De Omnichannel-aanpak: sterke verkoopdynamiek van zowel e-commerce als de “eigen winkels” (Direct-to-Consumer model)
  • Het toenemende aandeel van “door sport geïnspireerde” lifestyleproducten in het productassortiment van adidas
  • Evenwichtige groei in alle geografische gebieden buiten China (verminderende blootstelling aan China en sterke groei in markten die meer dan 80% van de businessactiviteiten vertegenwoordigen)
  • De Amerikaanse markt, waar verdere groei van het marktaandeel mogelijk is
  • Snelheidsinitiatieven: duidelijke doelstellingen om de time-to-market van producten te verminderen.

Het potentieel voor verbetering van de EBIT-marge wordt gedreven door (i) optimalisatie van de distributiemix (verschuiving naar Direct-to-Consumer en e-commerce model), (ii) kostenefficiëntie / overhead-optimalisatie, voornamelijk via schaalvoordelen en (iii) verhoogde winstgevendheid in de VS. De huidige focus van adidas ligt op margebehoud/-herstel in het huidige inflatielandschap en na de stopzegging van de Yeezy samenwerking.

adidas bouwt voort op een solide balans met een serke cashconversie.

  • Toezichtsraad 1/16*