In 2020 engageerde het Mecenaatscomité van GBL zich meer dan ooit in de burgermaatschappij. Zo werd 1,9 miljoen euro aan financiering toegewezen en 38 projecten ondersteund op het vlak van gezondheid, onderwijs en milieu.
 

UMC I Sint-Pieter

Het Comité maakte ook een noodbudget vrij om ziekenhuizen tijdens de covid-gezondheidscrisis te ondersteunen. Zo werd tijdens het eerste halfjaar van 2020 een bedrag van 0,5 miljoen euro toegewezen aan 4 Brusselse ziekenhuizen, waaronder het UMC Sint-Pieter.

Het UMC Sint-Pieter, een belangrijke speler in de Brusselse publieke gezondheidszorg, heeft een dubbele missie. Zo is het naast een laagdrempelig openbaar ziekenhuis ook een centrum voor onderwijs en onderzoek.

Tijdens de covid-crisis stond het UMC Sint-Pieter in de eerste lijn. Tijdens de eerste golf ving het ziekenhuis in totaal meer dan 800 covid-patiënten op, waarvan ongeveer 100 op intensieve zorg. Geconfronteerd met deze massale instroom van patiënten lanceerde het ziekenhuis snel een oproep voor donaties om een nieuwe intensieve zorgeenheid te creëren en uit te rusten.

Dankzij de steun van donateurs, waaronder GBL, kon het ziekenhuis een tiental extra beademingstoestellen aankopen, alsook het nodige materiaal om vanaf 26 maart de nieuwe zorgeenheid te openen. Op het hoogtepunt van de crisis kon het ziekenhuis dagelijks tot 125 covid-patiënten opvangen in de hospitalisatie-eenheid en tot 33 patiënten op de afdeling intensieve zorgen.

 

De waterklassen

Water is een essentiële en kwetsbare hulpbron die we absoluut moeten beschermen. Daarom creëerde de VZW Good Planet de Waterklassen. Deze klassen sensibiliseren kinderen in het lager onderwijs rond de thematiek van het water en leidt hen op om op het einde van de rit verantwoordelijke “waterburgers” te worden.

In 2020 heeft het Mecenaatscomité van GBL besloten om Good Planet Belgium te begeleiden in deze aanpak. Zo kon het Comité bijdragen aan de opleiding van 800 nieuwe waterburgers.

In 2021 is het de bedoeling om 1.000 nieuwe waterburgers op te leiden. Ook wil men ongeveer 8.000 leerlingen, zowel in de klas als op het terrein, sensibiliseren voor deze belangrijke ecologische uitdaging. Dit project, dat door GBL wordt ondersteund, zal na zijn succesvolle lancering in Wallonië ook in Brussel en Vlaanderen worden uitgerold.

 

SUGi

SUGi is een burgerplatform dat bossen wil planten in het hart van steden overal ter wereld en zo wil bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit in stedelijke omgevingen.

SUGi’s aanpak, gebaseerd op onderzoek van professor plantkunde Akira Miyawaki, bestaat erin om in amper twee jaar tijd op een natuurlijke manier bosecosystemen te recreëren op een beperkt oppervlak.

In dit kader en met de steun van GBL hebben SUGi Belgium en hun boswachter Nicolas de Brabandère een herstelproject opgestart rond een bos in Pontisse vlakbij Luik.

Kinderen van de lokale gemeenschap hebben in gezinsverband 26 verschillende soorten bomen en inheemse struiken geplant in wat ze het “Bos van Karel De Grote” hebben gedoopt.

Dit bos vormt de hoeksteen van een breder gemeenschapsproject dat zich uitstrekt over 50 jaar, inclusief een kerk, school, turnzaal, openbare tuin en fietspad ten behoeve van de lokale bewoners. Maar in een breder en duurzamer kader komt het ook ten goede aan de samenleving, aan het klimaat en aan onze planeet.