Skip to main content
 • 53,75%
  Deelneming in kapitaal 30/09/2018
 • 2.725 EUR M
  Waarde van de deelneming 30/09/2018
 • 67,54%
  Deelneming in stemrechten 30/09/2018
 • 3
  Aantal vertegenwoordigers in de statutaire organen 30/09/2018
Investeringsjaar 1987 Investeringsgeschiedenis

Imerys verzamelt, bewerkt, ontwikkelt en combineert een uniek gamma mineralen om de producten en productieprocessen van zijn klanten essentiële kenmerken te verschaffen. Deze specialiteiten worden voor heel wat toepassingen gebruikt en worden steeds gangbaarder op groeiende markten.

 

 

Resultaten in 2017

In 2017 verbeterden de resultaten van de groep aanzienlijk en werd een robuuste cashflow gegenereerd. Imerys heeft zijn groeidoelstelling voor het courantnettoresultaat uit courante activiteiten ruimschoots overtroffen.

2017 was een belangrijk jaar in de uitrol van Imerys’ strategie. De groep breidde zijn activiteitenportfolio uit met de overname van Kerneos, wereldleider in specialiteiten op basis van calciumaluminaat op de snelgroeiende markt voor bouwchemicaliën. Het bedrijf heeft zijn bestaande aanbod uitgebreid door verschillende bolt-on overnames en heeft zijn internationale aanwezigheid ontwikkeld, met name in China.

Kerneos is geconsolideerd vanaf 18 juli 2017 en draagt nu al bij aan de verdere uitbouw van Imerys. De groep bevestigt zijn doelstellingen inzake waardecreatie, met inbegrip van jaarlijkse synergieën die binnen 3 jaar op 23 miljoen euro worden geraamd.

Imerys heeft in 2017 ook verscheidene aankopen van bolt-on overnames afgerond, die voor 133 miljoen euro bijdroegen aan de omzet van het boekjaar en de groep in staat stelden om zijn specialiteitenaanbod te verbreden en zijn geografische aanwezigheid te ontplooien in opkomende landen zoals Brazilië, India en vooral China, waar de groep nu meer dan 7% van zijn omzet haalt.

Op de Algemene Vergadering van 4 mei 2018 zal de Raad van Bestuur een dividend voorstellen van 2,075 euro per aandeel, wat overeenstemt met een stijging van 11% tegenover 2017 en 41% van het courant nettoresultaat, deel van de groep.

Investeringsthesis

 • Veerkracht van het business model
 • Verscheidenheid van de geografische gebieden en de eindmarkten voor de klanten
 • Leider in zijn sector: nummer 1 of 2 in haast al zijn markten
 • Functionele producten met hoge toegevoegde waarde die aan de producten van haar klanten essentiële eigenschappen verlenen
 • Geringe afhankelijkheid van prijsschommelingen van de grondstoffen
 • Laag risico op vervanging, vooral door het geringe aandeel in de totale kosten voor de klanten
 • Sterke cashflow-generatie ter ondersteuning van de externe groei

Bestuur

Auditcomité (1/4*) Raad van Bestuur (3/14*) Strategisch Comité (3/8*) Benoemingscomité (2/5*) Remuneratiecomité (2/6*)
Lid Lid Lid Lid
Lid Lid Lid Lid
Lid Lid Lid
* Aantal vertegenwoordigers van GBL in de statutaire organen ten opzichte van het totaal aantal leden. Informatie over bestuur is gedateerd 31/12/2017, tenzij vervangen door recentere openbare bekendmakingen.