Profiel

Sanoptis is de op één na grootste aanbieder van oftalmologische diensten in Europa, met meer dan 250 vestigingen in zijn kernmarkten Duitsland en Zwitserland. Het bedrijf biedt zowel consultaties met oftalmologen als operaties aan, waaronder cataractoperaties, intravitreale injecties (IVOM), ooglaseroperaties en netvliesoperaties. Hierbij worden steeds de hoogste normen en standaarden op het gebied van gezondheidszorg nageleefd.

Investeringsthesis

Sanoptis is sterk gepositioneerd in een omvangrijke, robuuste markt met een gestage jaarlijkse groei gedreven door gunstige structurele tendensen:

  • Vergrijzing van de bevolking en toename van leeftijdsgebonden aandoeningen;
  • Bewezen veerkracht (zoals blijkt uit de beperkte impact van Covid) als gevolg van de niet-discretionaire en dringende aard van meeste behandelingen;
  • Consumerization in de gezondheidszorg die aanleiding geeft tot meer behandelingen met een out-of-pocket-betaling (e.g. correctieve laserbehandelingen, corrigerende lenzen).

Sanoptis werkt met een uniek businessmodel gebaseerd op samenwerking met zijn dokters en op een constante focus op medische kwaliteit:

  • Het bedrijf richt zich op het dynamisch samenwerken met vooraanstaande dokters die aandeelhouder blijven van hun kliniek nadat zij tot de groep zijn toegetreden. Hierdoor staat het behouden van de autonomie op medisch vlak voor elke dokter centraal;
  • In het Sanoptis netwerk wordt groei gestimuleerd door “best practices” te delen en hoogwaardige medische innovaties te implementeren door te investeren in talent en apparatuur.

Dit gedifferentieerde businessmodel maakt Sanoptis een voorkeurspartner voor dokters die een deel van hun belang in hun praktijken en/of kliniek willen verkopen. Dit stelt Sanoptis in staat om sterk te presteren in M&A-processen en tegelijkertijd de efficiëntie van de groep te verhogen. Als gevolg is Sanoptis uitgegroeid tot een leider in zijn kernmarkten met aanzienlijk groeipotentieel door de intrede in andere Europese landen.

De investering van GBL in Sanoptis is volbracht in samenwerking met het huidige management, waaronder de medeoprichters van het bedrijf. Het management heeft aanzienlijk geherinvesteerd in de nieuwe transactie.
 

  • Raad van Bestuur 3/4*